Rahatlıkla neredeyse tüm insanlığın ortak kümesinin müzik olduğunu söyleyebiliriz öyle değil mi? Ya da sesler. Farklı türler, farklı yansımalar, farklı enstrümanlar sevebiliriz; ama bir şekilde müziği duyar, ona tepki veririz. Bu tepki, biz mutluyken de cereyan edebilir hüzünlüyken de. Belki de müziğin en güzel yanı da budur.
Müzik dinlemek eğlence olmasının yanında sizi daha sağlıklı bir hale de getirebilir mi? Müzik bir zevk ve memnuniyet kaynağı olabilir, ancak araştırmalar ayrıca birçok farklı psikolojik faydası olduğunu da kanıtlar niteliğinde. Bunu kendi üzerimizde de rahatlıkla görebiliriz. Müziğin düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı etkileyebileceği düşüncesi, daha önce duymadığımız bir gerçek değil. Şöyle düşünün; en sevdiğiniz, tempolu rock eserini dinlerken havalara uçuyor ya da şahane bir canlı performans eşliğinde gözyaşlarını tutamıyorsanız, müziğin gücünü kolayca anlar ve ruhunuzda hissedebilirsiniz.
Müziğin psikolojik etkileri, idrak edebileceğimizden çok
daha güçlü ve geniş kapsamlı olabilir. Müzik terapisi, bazen duygusal sağlığı
desteklemek, hastaların stresle başa çıkmasına yardımcı olmak ve psikolojik
iyileşmeyi desteklemek için kullanılan bir girişim olarak da evrensel olarak tanınmaktadır. Hatta bazı durumlar,
müzikteki zevkinizin kişiliğinizin farklı yönlerini kavramasını sağlayabilir.
Müzik zihni rahatlatabilir, vücuda enerji verebilir ve hatta
insanların acıyı daha iyi yönetmesine yardımcı olabilir.
Peki müzik başka ne gibi faydalar sağlayabilir?
Araştırmalar, dinlediğimiz müziğin, başka bir aktiviteye odaklandığımızda bilişsel görevler üzerindeki performansımızı geliştirebilir. Çalışırken zihinsel performansınızda bir artış arıyorsanız, arka planda sizi motive edecek bir müzik çalmasını ihmal etmeyin. Karmaşık şarkı sözleri barındıran eserler yerine enstrümantal dinlemek işinizi kolaylaştırabilir.
Müziğin stresi azaltmaya veya yönetmeye yardımcı olabileceği
uzun zamandır biliniyor. Zihni rahatlatmak ve için ortaya çıkarılan meditatif
müzik merkezli kır evi endüstrisini düşünün. Böylelikle müzik dinlemek, insanın baş düşmanı stresle baş etmenin etkili bir
yolu olabilir.
Sonuçlar müzik dinlemenin insan stresine, otonom sinir sistemine etki ettiğini gösteriyor. Müziğin en şaşırtıcı psikolojik faydalarından biri, yararlı bir kilo verme aracı olarak kullanıldığı gerçeğidir. Kilo vermeye çalışıyorsanız, hafif müzik dinlemek ve ışıkları kısmak, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Akşam yemeği yerken, evde hafif müzik çalarak bunu uygulamaya koyabilirsiniz. Rahatlatıcı bir ortam yaratarak, yavaş yavaş yemek yiyebilir ve bu nedenle daha doymuş hissedebilirsiniz.
Öğrencilerin çoğu, ders çalışırken müzik dinlemekten keyif alıyor. Bazıları en sevdikleri müziği dinledikçe hafızalarını geliştirirken, diğerleri de müziğin hoş bir dikkat aracı olduğunu düşünüyor. Bu durum kişi özelinde değişiklikler ve dalgalanmalar gösterebilir.
Araştırmalar, müziğin, acı ve ağrı yönetiminde çok yardımcı
olabileceğini göstermiştir. Günde sadece bir saat boyunca müzik dinleyenlerin, başka bir kontrol
grubundakilere oranla, ağrıda belirgin bir azalma yaşadıklarını kanıtlar niteliğindeydi.
Uykusuzluk tüm yaş gruplarından insanları etkileyen ciddi bir sorundur. Bu problemin yanı sıra diğer yaygın uyku bozukluklarının tedavisi için birçok yaklaşım olmasına rağmen, araştırmalar, klasik müzik dinlemenin güvenli ve etkili bir çözüm olabileceğini göstermiştir.
Müzik, uyku problemleri için etkili bir tedavi olduğundan, uykusuzluğu tedavi etmek için kolay ve güvenli bir strateji olarak kullanılabilir.
Müzik dinlerken egzersiz yapmayı daha kolay bulmanın iyi bir
nedeni var. Araştırmacılar hızlı tempolu müziğin dinlenmesinin insanları daha
fazla çalışmaya teşvik ettiğini keşfettiler. Çalan şarkılara göre görüldü ki,
tempo, çalışma hızını %10 oranında artırdı veya tam tersi düşürdü.
Müziğin temposunu değiştirmek, mesafe tekrarı, kalp hızı ve müziğin verdiği duygu gibi faktörler üzerinde ne gibi etki yaratıyor? Araştırmacılar, tempoyu yükseltmenin, pedal çevirme hızı ve uygulanan güç açısından daha yüksek performansa yol açtığını keşfettiler. Tersine, müziğin temposunu yavaşlatmak, tüm bu verilerin azalmasına yol açtı.
Müziğin bilim destekli yararlarından bir diğeri, sizi mutlu edebilmesi. İnsanların müzik dinlemelerinin nedenleri üzerine yapılan bir incelemede, araştırmacılar müziklerin uyarılma ve duygu durumlarıyla ilgili önemli bir rol oynadığını keşfettiler. Katılımcılar, müzikle birlikte daha iyi ruh hallerine sahip oldular.
Dünya Psikiyatri Dergisi’nde yer alan bir çalışma, bunama, inme ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlardan muzdarip hastalarda, depresyon, hüzün ve anksiyetenin azalmasında önemli rol oynadığını göstermiştir.
Sonuç olarak; müzik akıl, vücut ve ruh arasında bir denge oluşturmaktadır. Teknolojinin
gelişimiyle birlikte çağımızda müzik terapileri de önemli bir rol oynamaya
başlamıştır. Bunun en güzel örneklerinden biri de Mora Terapi Psycobiophoni
modülü ve 5 Element Müzik Terapi kiti. Söz konusu cihaz modülü de 5 Element modülü gibi müziğin terapi gücünden
yardım almaktadır. Ancak onu müzik terapilerinden ayıran en önemli özelliği
aynı zamanda vücuttaki frekansları düzenlemesidir. Dilerseniz bize
ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Şimdi en sevdiğiniz şarkıyı açmanın tam zamanı! 😊
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder