5 Nisan 2019 Cuma

Müziğin ve Sporun, Ritmin ve Vücudun Eşsiz Harmonisi!

Müzik ve spor; ayrı ayrı ele alındığında milyonlarca insanın vazgeçilmezleri arasında. Bazıları içinse ikisi birlikte de birbirinden asla ayrılmayacak konumda. Hayatınızda yer edinen ayrılmaz ikilileri düşünün; bir tanesine sahipseniz bile zihniniz direkt olarak öbürünü düşünecek ve yüksek ihtimalle onu da isteyip elde edeceksiniz. Hâl böyleyken müzik ve spor ikilisinin kimseye herhangi bir zararının olmaması, aksine uygulayan herkese yarar sağlayacağını bilmek de bu yazımızı keyifle okuyacak tüm takipçilerimiz için ekstra önem taşıyor!

Müziğin faydaları çağlardır tartışılıyor ve bilimsel olarak detaylıca inceleniyor; hatta Osmanlı dönemindeki Beyazıt Külliyesi’nde akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği özel odalar bile bulunuyordu. Günlük hayatımızda müziğin psikolojik faydalarını düşündüğümüzde en basit hâliyle eğlenmek, konsantrasyon sağlamak ya da “kafa dağıtmak” için etkili olduğunu söyleyebiliriz. Burada bahsettiğimiz “kafa dağıtmak” fiilini zihnimizdeki kalabalık düşüncelerden arınıp, meditasyon misali tam konsantre olma durumu olarak düşünebilirsiniz.

Özellikle bireysel sporlarda konsantrasyon çok önemli. Örneğin birçok sporcuyu yarış öncesinde kulaklıkla görmenizin sebebi de budur. Bireysel sporları bir kenara koyarsak takım sporlarında da müzik, antrenman ve maç öncesi ısınma sırasında birçok sporcunun en iyi arkadaşı durumuna geliyor. Yanlış anlaşılma olmasın; müziği sporumuza katmamız ve bundan zevk veya fayda sağlamamız için tabii ki de profesyonel bir sporcu olmamıza gerek yok. Müzik evrensel ve herkes içindir; aynı spor gibi.                               


Müzikle rahatlama branş fark etmeksizin çok sık kullanılan bir yoldur. Günümüzde araştırmalar müziğin, egzersiz sırasında ve rahatlamada verimli etkileri olduğunu gösteriyor. Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden David Levitin ve ekibinin araştırması, müzik dinlerken beynin morfin gibi etki gösteren opioid kimyasalını salgıladığını ve bunun da spor esnasında oluşan ağrıları azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi. New Scientist dergisinde yayınlanan Levtin ve ekibinin çalışmalarına göre müzik bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve stresi de azaltıyor.

Yine bu doğrultuda yapılan incelemelerde müziğin; dayanıklılık ve yüksek performansı sürdürmeyi gerektiren antrenmanlarda veya egzersiz sırasında, performansın süresini artırdığı ve büyük geri kazanım sağladığı tespit edilmiş. Örneğin ağırlık kaldırmada, ağırlığın kaldırıldığı süre ile seçilen müzik bölümlerine ayrılarak, aynı şekilde sürekli motivasyonun yükseltilmesi sağlanmış. Örneğin koşu yapıyorsak da tempomuzu müziğin ritmine göre rahatlıkla sabitleyebiliriz.

Hepimiz farklı zamanlarda farklı tarzlarda müzikler dinlemeyi severiz. Özellikle de bir iş yaparken, konsantre olmamız gerektiği anda, yorgun olduğumuz anlarda, sevinçli ve mutlu anlarımızın hepsinde farklı müziklerden hoşlanırız. Eğer siz de spor yaparken daha fazla çalışabilmek, sporu daha eğlenceli hâle getirmek ve daha fazla sonuç elde etmek istiyorsanız; kendiniz için sevdiğiniz müzik parçalarından oluşan bir liste oluşturabilir
ve bu müthiş ikiliyi yaşamanız boyunca bir arada uygulayabilirsiniz.

Bol müzikli sporlar!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder