3 Ağustos 2018 Cuma

SİGARAYI BIRAK, KALBİNİ KORU


Kalp – damar hastalıkları günümüzde oldukça yaygındır ve bütün ülkelerde ölüm nedenleri arasında en başta gelmektedir.

Kalp – damar hastalıklarının birçok çeşidi var ancak, biz bu yazımızda en yaygın ve en çok ölüme sebebiyet veren çeşidinden, koroner kalp hastalığından bahsedeceğiz. Kalp düşünülenin aksine, kendi içerisindeki kanı kullanmaz. Kalbi de besleyen damarlar vardır ve bu damarlara da koroner damarlar denmektedir. Bu damarların daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkan hastalıklar da koroner kalp hastalığı olarak adlandırılır.



Koroner kalp hastalığının oluşmasında, çevresel ve genetik faktörlerin etkisi vardır. Ancak en önemli faktörlerden biri, tartışmasız sigara kullanımıdır. Kan damarlarının iç yüzeyi normalde çok ince bir tabaka ile kaplıdır, ancak sigara kullanımına bağlı olarak damar yapısı bozulur, zaman içinde damar sertliği gelişir. Durum daha da ilerlerse yapısı bozulan damarlar tıkanabilir. Daralan damarlardan az kan geçebileceği için bu damarın beslediği organlar yeterli miktarda beslenemez. Damarda tıkanma olursa da bu damardan beslenen dokular ve organlar hiç kan alamaz, zamanla harabiyete uğrar. Daralma veya tıkanma koroner damarlarda olduğu takdirde ise kalbin beslenmesi yetersiz hale gelir.

Sigara içilmesi ile kandaki iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol miktarı azalır. HDL kolesterol koroner kalp hastalığından koruyucu etki yapmaktadır. Buna karşılık iyi olmayan kolesterol (LDL kolesterol) miktarında artma olur. Bozulan bu denge sonucu damar sertliğinin meydana gelme olasılığı artmış olur.

Sigara içildiği zaman sigara dumanı içinde bulunan karbon monoksit gazı başta olmak üzere, formaldehit, nitrozaminler, akrolein, azot oksitleri gibi birçok zararlı madde kana karışarak, damar sertliği oluşumu hızlanmaktadır. Sigara içilmesinden sonra 5 dakika içinde koroner damarlardaki direnç %21 oranında artar ve buna bağlı olarak damarlardan geçen kan miktarı %5 oranında azalır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sigara tüketimi ile kalp krizi geçirme arasında net bir ilişki vardır. Sigara içenlerin kalp krizi geçirme olasılığı daha fazladır ve içilen sigara sayısının artması da kalp krizi geçirme riskini arttırmaktadır.   

Şimdiye kadar sigara içmiş olabilirsiniz ama sigarayı bırakmak için geç değil! Araştırmalar, sigara bırakıldıktan sonraki 3 yıl içinde kalp krizi geçirme riskinin yarıya düştüğünü ve 6 yılın sonunda ise riskin sigara içmeyen kişilerin düzeyine indiğini göstermektedir.

Kalp sağlığınız için yapmanız gereken en önemli şey, sigaradan kurtulmaktır. Bu konuda kendinizi iradesiz hissediyorsanız Mora Terapiden yardım alabilirsiniz. Mora Terapi, sigarayı kalıcı ve kolay bir şekilde bırakmanızı sağlayacaktır. Ertelemeyin, siz de kalbinizi seviyorsanız, kendi sağlığınız için sigarayı bırakın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder