5 Şubat 2021 Cuma

Sigarayı Bırakmanın Faydaları


Sigarayı Bırakmanın Faydaları, Sigarayı Bırakınca Vücutta Neler Değişir?

Sigaranın zararları, artık dünyanın her yerinde biliniyor. Bunun yanında sigara bağımlılığı ise oldukça yaygın. Bu kötü alışkanlığın zararları saymakla bitmezken,  sigarayı bırakmak için gün geçtikçe daha çok insanın harekete geçtiğini ise söylemek mümkün. Bilinçlenen sigara bağımlıları yavaş yavaş sigarayı bırakmak istiyor. Sigarayı bırakmak için pek çok neden varken, hem bırakmayı hem de zararlarını konuşmanın tam zamanı.

Sigaranın Zararları Nelerdir?

Sigara bağımlılığı, pek çok önemli hastalığın büyük oranda nedeni olarak görülüyor. Üstelik tüm bu etkiler, klinik araştırmalarla çoktan kanıtlanmış durumda. Bu durumda, aslında bırakmak için çok net nedenler var. Gelin, bu nedenlerin biraz üzerinden geçelim. Hafızamızı tazelemek, sigarayı bırakmanız için gereken teşviki kesinlikle sağlayacak.

Sigara içmenin başlıca zararları:

-          Kanser

-          Kalp hastalıkları

-          Kalp krizi

-          Akciğer hastalıkları

-          Diyabet

-          Kronik bronşit

Tüberküloz, göz rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi sorunları da sigara nedeniyle riski artan hastalıklar arasında. Öte yandan, pek çok hastalığın yan nedeni de sigara. Sigaranın neden olduğu ya da yan faktör olarak neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Sigarayı Bırakınca Sağlığımı Geri Kazanır mıyım?

İnsan vücudu, zararlı alışkanlıkları hızlı bir şekilde kazansa ve zarar görse bile, aslında tüm bu zararlardan kurtulmanın yolunu da bir süreç içerisinde kolaylıkla gerçekleştirir. Sigarayı bırakmak, çok büyük oranda iyileşmenize kısa, orta ve uzun vadede yol açar. Vücudunuzdaki değişimler, yavaş yavaş kendini gösterir. Birkaç saat sigara içmeyinca bile soluk alış verişlerinizdeki düzen ve rahatlık dikkatinizi çekecektir.

Vücudun sigarada bulunan zararlı maddeleri atması, bir süreç içinde gerçekleşir. Ancak hücre tazelenmesi, bir süreç içinde gerçekleşmesine rağmen, sigaranın zararlarının vücudunuzda yok olduğunu hissetmemeniz neredeyse mümkün değil. Bunu yürürken, nefes alıp verirken, spor yaparken fark etmeniz ise kesinlikle sigaraya karşı bakış açınızı değiştirerek bu kötü alışkanlıktan kurtuluşunuz için yardımcı olacak.

Hemen bugün başlayarak bir adım atarsanız, bir hafta sonunda bile ufak da olsa yaşadığınız iyileşmenin etkilerini hissetmeye başlayacaksınız.

Sigarayı Bırakınca Vücudumda Neler Oluyor?

Sigarayı bırakınca vücudunuzda nelerin değişeceğini ve nasıl kısa bir sürede kendinizi toparlayacağınızı fark etmek, teşvik ediciliği oldukça önemli bir yol. Birlikte bakalım:

-          Bir ay içinde bağımlılığı kıracağınız için beyninizdeki nikotin reseptörleri normale dönmeye başlar.

-          Kan akışınız, 2 ila 12 hafta içerisinde düzelmeye başlar ve kalp krizi riskiniz de bu noktada azalma gösterir. Öte yandan, fiziksel aktiviteleriniz de iyileşmeye başlar.

-          Tat ve koku hissiniz 48 saat içinde iyileşmeye başlar.

-          Artan soluk ve fiziksel aktiviteyle vücudunuzdaki oksijen normale döner ve enerji artışı yaşamaya başlarsınız.

-          Oksijen seviyesinin artışıyla bağışıklığınız güçlenmeye başlar.

-          Dişlerinizdeki sararmalar azalır.

-          Bunun için birkaç yıla ihtiyacınız olsa da, sigarayı bırakmak, kansere yakalanma riskiniz azalmaya başlar.

“Sigarayı Bırakmak İstiyorum” diyorsanız…

Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız ve bu konuda kararlıysanız, bir an önce adım atmanızda kesinlikle yarar olduğunu söyleyebiliriz. Sigara bağımlılığı ve sigara kullanımıyla geçen her gün, sağlığınızdan bir adım daha uzaklaşmanıza neden oluyor.

Artık sigarayı bırakmanın çok daha kolay olduğunu, uzmanların ve tedavi yöntemlerinin arttığını, hatta başarı oranının da çok yüksek olduğunu bilmelisiniz. Bir uzmana başvurarak, kendiniz için en verimli olduğunuz yöntemi seçerek ve kararlı bir duruşla, tüm bağımlılıklarınıza olduğu gibi, sigara bağımlılığına da son vermeniz tahmin ettiğinizden çok daha olay olacak. Bu nedenle, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde, sigaranın tüm zararlarını arkanızda bırakarak bu bağımlılığa bir son vermelisiniz.

Uzun yıllardır sigara içiyor olmak, bu yolda cesaretinizi kırmamalı, aksine sizi perçinlemeli. Uzun zamandır sigara içiyorsanız, zararlarının çok daha kolay fark edildiğini biliyorsunuzdur ve hatta bu zararları fark ediyorsunuzdur. Öyleyse, sorunu bilirken harekete geçmek gerektiğini de biliyorsunuz demektir.

En kısa sürede, kendiniz için en sağlıklı kararı vererek sigarayı bırakmanız, kendiniz ve sevdikleriniz için alacağınız en güzel kararlardan biri olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder