4 Kasım 2013 Pazartesi

Sağlık Bakanlığı, Sigarayla Savaşta İkinci Dönemi Başlatıyor.


Çocuk parkı, hastane ve ibadethane bahçelerinde sigara yasağı getiren yeni uygulamada, kafe ve restoranların açık alanlarında sigara içmeyenler için de bölüm oluşturulması zorunlu olacak.
Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tütün Kontrol Programı yeni Eylem Planı'nın (2014- 2017) detaylarına ulaşıldı.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, taslakta pasif sigara içiciliğinin engellenmesinden, açık alanda yasaklara kadar 18 maddelik yeni uygulamalar yer alıyor.

İÇMEYENLERE AÇIK ALAN
Lokanta, kahvehane gibi mekanların açık alanlarında tütün ve tütün ürünü kullanılmayanlar için özel alanlar oluşturulacak.
Alışveriş merkezi, sinema ve tiyatro gibi yerlerin girişlerinde tütün kullanımının engellenmesine yönelik olarak pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek.
AVM'lerin kapısının önünde sigara içimi engellenmiş olacak.
Çocuk parkı gibi açık alanlar ile ibadethanelerin açık alanlarında tütün kullanımı yasaklanacak.
Kamu ve özel sektöre ait tüm hizmet araçlarında tütün kullanımı yasaklanacak.
Halen toplu taşıma araçları için geçerli olan tütün kullanımı yasağının sınırları, içinde hamile ve çocuk olan araçlar için genişletilecek.
Tütün ve tütün ürünleri satıcılarının ürün alacak gençlerden 18 yaşını doldurduklarını gösterir resmi belgeleri istemeleri sağlanacak.
Alkollü içeceklerde olduğu gibi eğitim kurumlarına 100 metre mesafeye kadar sigara satışı yasaklanacak.
Dizilerde ve filmlerde uygulanan sigara sansürü tüm bilim, kültür, sanat faaliyetleri ve eserlerini de içine alacak şekilde genişleyecek.

KARA PAKET GELİYOR
İlk kez Avustralya'nın başlattığı 'kara paket' diye bilinen sigara markalarının isminin ve logosunun yazmadığı tek tip düz paket uygulaması konusunda gerekli düzenleme yapılacak. Düzenleme ile her sigara markası numarası ile bilinecek.
Yoğun olarak internette devam eden elektronik sigara ile tütün ve tütün ürünlerinin reklam ve satışları ile ilgili taramalar yapılacak, ihlaller engellenecek.
Sigaraların birim paketleri ve karton grupmanları üzerinde marka adının veya ticari markanın bir parçası olarak kullanılanlar da dâhil olmak üzere (zifir, nikotin ve karbon monoksit gibi) bırakımlar için rakam gösterilmesi uygulaması kaldırılacak.
Sağlık uyarıları tütün ürünü paketlerinin her iki yüzünde de kullanılacak.

DERSTE ANLATILACAK
Tütün ve tütün ürünlerinin piyasaya arz ambalajları ile nargile şişeleri üzerinde yer alacak birleşik sağlık uyarıları belirli periyotlarla değiştirilecek.
Sigara paketleri üzerindeki sağlık uyarı ve mesajlarını kapatmak amacıyla kullanılan etiket benzeri maddelerin üretimi ve piyasaya arzı yasaklanacak.
Her hastanede en az bir sigara bırakma tedavi birimi kurulacak.
Tütün kullanımının zararları okul müfredatına alınacak.

Sigaradan kurtulmanın en kolay yolu Mora Terapi: www.kurtuluyorum.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder