13 Haziran 2022 Pazartesi

BESİN ALERJİSİ NEDİR ?



 


 Besin alerjisini vücudumuzun bağışıklık sistemi yoluyla çeşitli gıdalara karşı verdiği tepki olarak tanımlayabiliriz.

Besin alerjisi ve besin intoleransı aynı şey değildir. Besin intoleransında söz konusu besinin içindeki bir maddeye karşı sindirim sistemi onu sindiremeyip reaksiyon verirken; besin alerjisinde, söz konusu besin bağışıklık sistemi tarafından kabul edilemez ve bağışıklık sistemi reaksiyon verir.

 Bağışıklık sistemi aracılığıyla duyarlılık oluşturan besin, aralıklarla da olsa tüketilmeye devam edildiğinde aynı etkileri gösterecektir. Bu etkiler ciddi sağlık sorunları ve reaksiyonlar olmakla beraber; gıda alımı arttıkça etkiler de çoğalacaktır. Bu sebeple besin alerjisi, dikkat edilmediği takdirde sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olan bir rahatsızlıktır.

Besin alerjisi görülme sıklığı son yıllarda, tüm dünyada artış göstermektedir.

Besin alerjisi genellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde tespit edilir. Bunun sebebi ilk gıda tadımlarının bu yaşlarda yapılıyor olmasıdır. Daha sonraki dönemlerde de besin alerjisi görülmesi olasıdır.


  BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

 Besin alerjisinin oluşması ve reaksiyon görülmesi için söz konusu besinin sindirim sisteminde işlenmiş olması gerekir. Besin alerjisinin hafif belirtileri olmakla beraber ciddi belirtileri de görülebilmektedir. Bu belirtiler şunlardır:


Kurdeşen

Mide bulantısı, kusma

İshal, kanlı dışkı 

Ciltte döküntü ve kaşıntı

Mide spazmı

Nefes darlığı 

Solunum sıkıntısı

Göğüs ağrısı

Dil, boğaz ve gözlerde şişme


Vücut alerjik maddeyle karşılaştıktan sonra savunma mekanizması olarak antikor üretir.


   BESİN ALERJİSİ TEŞHİSİ NASIL KONUR?

 Besin alerjisi için kişinin belli gıdayı her tükettiğinde yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin görülmesi gerekir. Hastanede yapılan kan ve alerji testlerinin pozitif reaksiyonla sonuçlanması halinde de besin alerjisi kesinleşmiş olur.

Alerji oluşturan besin tam olarak tespit edilemediğinde ise şüpheli gıda önce az miktarda verilerek arttırılarak kişiye tattırılır. Reaksiyon görüldüğü takdirde de alerji saptanmış olur.


ALERJİ RİSKİ YÜKSEK OLAN BESİNLER NELERDİR?

Yumurta

İnek sütü ve süt içeren her gıda

Balık (levrek, somon, alabalık) ve diğer deniz ürünleri (karides. yengeç, ıstakoz, midye)

Soya

Buğday ( unlu gıdalar, bulyon tabletler ve sütlü tatlılar ve bira da tüketilmemelidir.) 

Yer fıstığı, fındık, ceviz gibi kuruyemişler

Baklagiller

Bal

Susam 

Şeftali, kayısı gibi sert çekirdekli meyveler

Dikkat edilmesi oldukça önemli olan besin alerjilerinde atlanmaması gerekilen bir husus da paketli veya kutulu olarak alınan her ürünün içeriğinin alınmadan önce okunmasıdır. Kişinin alerjisi olan besini ve türevini eser miktarda da olsa içeren besinler reaksiyonlara yol açabilecektir. Alerjisi olan kişinin, bu kişiler çocuk ise ailesinin son derece dikkatli olması gereklidir.


BESİN ALERJİSİNDE MORA TERAPİ 

 Besin alerjisinden kurtulmak için yapılması gereken en önemli şey, o gıdayı tüketmekten kaçınmaya çok dikkat etmektir. Alerjen besin tüketilmediğinde yakınmalar ve sağlık sorunları olmayacağından, tüketmekten kaçınmak önemli ve en basit adımdır.

 Temelde vücuttaki normal olmayan işleyişi normal ve sağlıklı haline getirmek olan Mora Terapi alerji terapisinden başarılı sonuçlar elde edilir. Klasik tıpta alerji çoğu zaman kesin tedavisi mümkün olmayan bir durumdur. Hastaya alerjisine neden olan durumlardan uzak durulması tavsiye edilerek, ilaçlarla alerjik durumu baskı altına alınmaya çalışılıyor. Tamamlayıcı tıp yöntemi Mora Terapi cihazları ise alerjiyi reaksiyonlara neden olan sebep yerin sonuç olarak algılar ve alerjiye neden olan asıl sebebi bulup onu ortadan kaldırmaya yöneliyor.


 Mora  Terapi alerji tedavisinde hastanın vücudundaki alerjiye neden olan maddeyle birlikte ağır metal yükü ve elektromanyetik yük gibi diğer toksik yükler de temizleniyor. Seansların ardından hastanın vücudunda birikmiş alerjen yük temizlenmiş oluyor ve hastanın vücudu kalıcı bir şekilde, doğal, sağlıklı durumuna geri dönüyor. Herhangi bir yan etkisi olmayan, hastalıktan önce vücutta olmamış olumsuz bir belirti ortaya çıkartmayan Mora Terapi alerji tedavisiyle hastalarının psikolojik durumunda da olumlu değişim göze çarpıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder