6 Ağustos 2021 Cuma

Duygusal Yeme Nedir?

 DUYGUSAL YEME NEDİR?




Vücudunuzun esas ihtiyacı olan porsiyonlardan daha büyük porsiyonlara eliniz gidiyor ve gereğinden fazla yiyorsanız, moraliniz bozulduğunda çareyi yemek yemekte arıyorsanız, bunun nedeni yaşadığınız psikolojinin etkileri olabilir.  Genellikle yemek saatleri dışında, ruh hallerinizin değişimleri  sonucunda aniden ortaya çıkan bu durum sağlığınızı olumsuz olarak etkilemektedir.

Yaşam koşulları, kişiyi psikolojik bir bunalıma sokmaya başladığı anda kendinizi sorunlarla yüzleşmek ve iyileşmeye çalışmak yerine kontrolsüzce yemek yerken bulabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar sonucunda kişileri aşırı yemeye iten sebeplerin kaynağı, ruh hallerini değiştirmek için yedikleri olmuştur.

Duygusal yeme bozukluğu yaşanılıyorsa öncelikle bu sorunun tespiti yapılmalıdır.

Dürtüsel olarak aşırı yeme bozukluğu yaşayan kişiler, genellikle negatif duygularla başa çıkabilmenin yolunu bir şeyler yemek olarak görürler.

Duygusal yeme bozukluğu yaşayan kişiler, her aşırı yeme atağından sonra kendilerini suçlu ve depresif hissedebilirler. Kontrolden çıkan bu yemek alışkanlığından sonra suçlu hissederek psikolojilerinin bozulmalarına sebep olurlar.

Özellikle son yıllarda yemek bağımlılığı oldukça sık karşımıza çıkan bir kavramdır. Araştırmacılar özellikle yağ, şeker ve tuz oranı yüksek besinlerin tüketiminin tıpkı diğer bağımlılık yapıcı maddelerde olduğu gibi beyinde farklı reaksiyonlara neden olabileceğini belirtiyorlar.


Bu durumda neler yapabilirsiniz?

- Psikolojik destek alın

Psikologlar, yemek yeme bağımlılığınız üzerinde bir inceleme yaparak yemek yemeye sizi iten esas sebeplere odaklanırlar ve duygusal yemeye iten sebepleri araştırırlar. Farkında olmadan yaşadığınız bu süreçte en büyük destekçiniz hale gelirler.


-  Çevrenizi değiştirin

Her zaman yemek yediğinizin yerin şeklini ya da yemek yerinizi değiştirin. Eski alışkanlıklarınızı değiştirmek, kendinizi değiştirmek adına güzel adımlar olabilir.


-Zorlayıcı diyetlerden kaçının

Günümüzde popüler olan ve halen de yararlı mı zararlı mı diye tartışılan diyetlerden kaçınmalısınız. Yeme bozukluğu yaşarken verdiğiniz mücadelenin içerisine bir de diyet zorluğunu eklemek, psikoloijik olarak sizi daha da olumsuz etkileyebilir. En sağlıklı çözüm için mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.


- Tedavi yöntemlerini keşfedin

Günümüzde sıkça yaşanan duygusal yeme bozukluğunun altında yatan kaynaklardan biri ise gıda bağımlılığıdır. Şeker, hazır gıdalar vb. yiyecekler bağımlılık oluşturdukları için duygusal yeme bozukluğu daha sık yaşanmaya devam etmektedir. Biorezonans cihazı ile yapılan gıda bağımlılığı ve duygusal durum bozukluğu tedavisi sayesinde duygusal yeme ve gıda bağımlılığı ile başa çıkma mücadelesinde yüksek oranda destek alabilirsiniz. Konusunda uzman doktorlar tarafından uygulanan bu tedavi sayesinde duygusal yeme bozukluğu rahatsızlığından kurtulmuş olursunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder