Bugün birazcık da
mucize besinlerden bahsedelim. Mesela Omega 3 ya da diğer bilinen adı ile balık
yağı. Cücudumuzda beyin ve kalp fonksiyonları için anne karnından itibaren
gereksinim duyulan besinlerden biridir. Omega 3'ün yanı sıra omega 6-9 ve krill
yağı (krill oil) gibi balık yağı sınıfına giren besinler de bulunur. Genellikle
deniz ürünleri balık yağı içeren ürünlerin başında gelir. Hatta şöyle ki; Amerikalı
bilim adamlarınca yapılan bir araştırma, balık, soya, semizotu ve kabuklu
yemişler gibi omega 3 yağ asitlerince zengin yiyecekleri tüketmenin Alzheimer
hastalığı ve bunama riskini azaltabildiğini gösterdi. Başka araştırmalarda da
daha önce benzer sonuçlar elde edilirken omega-3 mucizesi bir kez daha
doğrulanmış oldu.
Omega
3 içeren yiyecekler genellikle deniz ürünleridir. Somon, uskumru, ton balığı, ringa
balığı ve sardalya gibi soğuk sularda yaşayan yağlı balıklarda bol miktarda
omega 3 bulunur. Bazı bitki, yemiş ve et ürünlerinde de Omega3 içeren
yiyecekler bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitleri, balık ve keten tohumu gibi
gıdalarda bulunur.
Kuruyemiş ve tohumlar (keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi), bitkisel yağlar (keten tohumu yağı, soya fasulyesi yağı ve kanola yağı gibi), takviyeli gıdalar (bazı meyve suları, süt, soya içecekleri ve bebek mamaları gibi) farklı miktarlarda omega 3 içerir.
Bristol Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre Omega 3 balık yağı kireçlenme belirtilerini azaltmaktadır. Genetik olarak kireçlenme problemi yaşayan kobay fareleri Omega-3’ten zengin bir diyet ile beslendiklerinde, standart diyet ile beslenen farelere göre kireçlenmenin %50 azaldığı görülmüştür.
Kuruyemiş ve tohumlar (keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi), bitkisel yağlar (keten tohumu yağı, soya fasulyesi yağı ve kanola yağı gibi), takviyeli gıdalar (bazı meyve suları, süt, soya içecekleri ve bebek mamaları gibi) farklı miktarlarda omega 3 içerir.
Bristol Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre Omega 3 balık yağı kireçlenme belirtilerini azaltmaktadır. Genetik olarak kireçlenme problemi yaşayan kobay fareleri Omega-3’ten zengin bir diyet ile beslendiklerinde, standart diyet ile beslenen farelere göre kireçlenmenin %50 azaldığı görülmüştür.
Yapılan araştırmalar telomer kısalmasının kök hücre
fonksiyonlarını kısıtlayabildiğini ve hücresel yenilenmeyi yavaşlatarak erken
yaşlanmaya yol açtığını göstermektedir. 2010 yılında California
Üniversitesi’nde 600 hasta arasında yapılan bir araştırmada balık yağı
ve telomer kısalması arasında bir bağ bulunmuştur.
Araştırmacılar balık yağı ve bilişsel zeka arasında pozitif bir
ilişki bulmuşlardır. Balık yağı kullanan kişilerin kullanmayanlara göre
beyinlerinin serebral korteks ve hipokampus bölümleri daha gelişmiş olduğu
için, hafıza ve düşünme yönünden daha başarılı oldukları
görülmüştür. Balık yağı omega-3 yağ asitlerinden meydana geldiği için
vücuda esansiyel yağ desteği sağlar. Esansiyel yağları vücut tek başına
üretemez, gıdalar yoluyla alınması gerekmektedir. Balık yağı vücutta yağa
dönüşmez (yağ olarak depolanmaz); aksine hücreleri koruyucu bir yağ tabakası
olarak kullanır. Omega-3 yetişkin insanlarda dikkati ve konsantrasyonu
artırıyor. Depresyon tedavisini destekliyor ve hatta Alzheimer hastalığı
riskini azalttığı da düşünülüyor.
Peki
Omega 3’ün faydaları nelerdir?
Balık yağının hava kirliliğinin kalp üzerindeki olumsuz etkilerini
azalttığını kim tahmin edebilirdi ki? 2012 yılında Amerika’da yapılan bir
araştırmada, 29 orta yaşlı yetişkinin 4 hafta boyunca her gün 3 gr. balık yağı
kullanması istendi ve günde 2 saat boyunca kirli havaya maruz bırakıldılar.
Araştırma sonunda balık yağı kullanan grubun plasebo alan gruba göre, daha az
negatif etkiye maruz kaldığını tespit edildi.
Bu arada unutmadan; Omega-3, gençler, çocuklar ve tüm yaş
gruplarında öneriliyor. Ülkemizde balık tüketimi yeterli olmadığı için, özel
bir yan etki görülmediği sürece kullanımında sakınca bulunmuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder