28 Mayıs 2014 Çarşamba

Modern Hayat Alerji Yapıyor

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü,  sigara kullanımı, kapalı mekanlarda, ofislerde yaşama, duvardan duvara halılar, oda spreyleri, yer döşeme, halı ve yüzey temizliğinde kullanılan temizleyicilerin astım ve alerjik hastalıkları olanlarda çeşitli etkilere yol açtığını vurguladı.
Deterjan veya şampuanlar, "mis gibi kokan" çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılar, gıda katkıları içeren endüstriyel işlem görmüş besinler, egzoz gazları ve atmosfer kirliliği, ev içindeki ısınma, pişirme amaçlı yakıtlardan yayılan gazlar, böcek, sinek öldürücü sprey ilaçlarının da astım ve alerjik hastalıkları etkilediğini dile getiren Özlü, şöyle konuştu:
"Artık günlük kent yaşamının adeta kaçınılmaz unsurları haline gelmiş bu faktörler, astım ve alerjik hastalıkların gelişmesine, artmasına ve tetiklenmesine neden olabiliyor. Astım ve alerjik hastalıklar doğal yaşamda çok daha az görülüyor. Tarlada, bahçede çalışan, toza toprağa karışan, ev yapımı gıdalarla beslenen, kimyasallarla bulaşmamış temiz hava teneffüs eden, doğal sabunla temizlik yapan, sigara kullanmayan kişiler astım ve alerjiden büyük oranda korunmuş oluyorlar. Astım ve alerji, modern insanın yaşamını tehdit ediyor. Tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürüyor, eforunu etkileyebiliyor, uyku kalitesini ve düzenini bozuyor, okul ve iş başarısını olumsuz olarak etkileyebiliyor, uzun süreli tedavileri gerektirebiliyor."

Prof. Dr. Özlü, günümüzde astım ve alerjik hastalıkların, artık etkin tedavilerle çok büyük oranda kontrol altına alınabildiğini de vurgulayarak, "Tedaviyle astımı-alerjisi olmasına rağmen kişi, normal sağlıklı bir kişi gibi yaşayabiliyor. Ancak, tedaviden daha iyisi korunma. Bu da kent yaşamında oldukça zor. Bazı alışkanlıklarımızdan vazgeçmek ve mümkün olduğunca doğal yaşama dönmek gerekiyor" dedi.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25512098

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder